top of page

Drip Coffee

Uppdaterat: 7 juli 2022


Kort introduktion till bryggmetoden v60:

V60 även kallat drip coffee, handbryggt etc är den bryggmetod vi på Solkant håller närmast hjärtat. Det är en väldigt enkel bryggmetod som inte kräver särskilt mycket utrustning.


Det som behövs:

V60 eller liknande filterhållare

Vattenkokare, rekommenderat med “gooseneck” hals

Pappersfilter

Våg

Timer

Bra kaffe (Drip coffee-malet)


Blöt filtret med varmt vatten, detta kommer ta bort eventuell papperssmak samt värma upp filterhållaren och behållaren.


Väg upp 20 gram kaffe för 300 gram vatten. Önskas en större eller mindre mängd kaffe kan du följa 1:15 ratio, alltså 1 gram kaffe till 15 gram vatten.


Mal kaffet till v60, vilket betyder lite grövre än till vanligt bryggkaffe, tänk fint strösocker.


Placera behållare samt filterhållaren på vågen och addera det malda kaffet och nollställ vågen.


Börja bryggningen med att starta timern och häll dubbla mängden vatten till det kaffe som används och låt kaffet blomma i 30-40 sekunder. När man låter kaffet ¨blomma¨ släpper man ut det koldioxid som fastnat i bönorna under rostningen. Detta kommer i sin tur att leda till en bättre extraktion när man tillsätter resten av vattnet. Om du använder dig av 20 gram kaffe skall du hälla på 40 gram vatten.


Efter 30-40 sekunder börja häll på mer vatten cirkulärt tills vågen visar 150 gram.


När timern visar 1 minut häller du på 110 gram vatten så att vågen visar 300 gram.


När allt vatten har runnit igenom kaffet vill man att kaffebädden ska vara en jämn yta, då vet man att allt kaffe har extraherats lika mycket. Detta går att uppnå på flera sätt, absolut lättast är att lyfta drippern och med cirkulära rörelser skapa en virvel så att allt kaffe ramlar ner från sidorna och lägger sig jämt på botten.


När kaffet har slutat droppa är det bara att lyfta av drippern och servera i favoritkopp eller glas. Avnjut så länge kaffet räcker!



219 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page