Aeropress
Uppdaterat: 7 juli 2022
Kort introduktion till bryggmetoden aeropress:
Aeropress är en mycket kompetent och intressant bryggmetod. Perfekt för dig som vill ha riktigt bra kaffe under hiken, i skidbacken eller bara vill brygga en kopp till sig själv hemma.
Det som behövs:
1 stycke aeropress
17 gram gott kaffe
235 gram varmt vatten
Skölj pappersfiltret ner i koppen, detta tar bort eventuell pappersmak och värmer upp koppen innan bryggningen.
Häll ner 17 gram kaffe, helst nymalet, i aeropressen.
Blomma kaffet med 50 gram varmt vatten (96°C) och rör om, du vill att allt kaffe skall komma i kontakt med vattnet under blomningsfasen. Låt kaffet blomma i 30 sekunder.
Häll på vatten tills det når toppen av aeropressen och sätt snabbt på övre delen av aeropressen för att hindra vattnet från att rinna igenom.
När kaffet har extraherats i 30 sekunder, börja långsamt trycka igenom vattnet med ett jämnt och stabilt tryck. (Här kan du experimentera med olika extraktions-tider samt hur snabbt man pressar igenom vattnet)
Njut av en kopp riktigt bra kaffe var du än brygger den!
